sábado, 18 de enero de 2014


Taller Xarxes Socials. 

La darrera classe pràctica consistí en la creació d'una xarxa social. En aquest cas l'eina que vam escollir fou la de Edmodo. Es tracta d'una plataforma educativa on professorat i alumnes es poden comunicar i establir interaccions de forma on-line. No obstant, no només és una eina educativa, sinó que al mateix temps és una plataforma social, participativa, privada, interactiva i gratuita. 

A nivell educatiu, permet pujar i emmagatzemar tot tipus d'arxius multimèdia per a la classe, tals com fotos , vídeos, audios i texts. A més, el calendari permet fixar dates importants com exàments, entrega de tasques a través d'assignacions, celebraciones...

A tot això, es poden fer grups de classe, on a través d'un codi o bé una URL els alumnes poden passar a formar part d'aquest i així el professorat pot comunicar-se amb ells, ja sigui de forma individual o col·lectiva.

Estèticament, és una eina visualment molt atractiva i al mateix temps molt intuïtiva. Així doncs, les seves aplicacions i les seves funcionalitats són molt fàcils d'emprar.

Actualment, la xarxa social Edmodo permet: 


  • Disposa d'un espai de comunicació entre els diferents rols mitjançant missatges i alertes. 
  • Gestiona les qualificacions dels nostres alumnes 
  • Compartir recursos multimèdia: arcius, enllaços, videos,etc 
  • Crear comunitats on agrupar tots els docents i alumnes d'un mateix centre escolar. 
  • Fer enquestes als alumnes 
  • Assignar tasques als alumnes i gestionar les qualificacions de les mateixes. 
  • Gestionar un calendari de classe 
  • Dóna accés als pares i mares als grups on estan assignats els seus fills. Així permet que aquests estiguin informats de l'activitat del seu fill i tenir la possibilitat de comunicar-se amb el professors. 
  • Gestionar els arxius i recursos compartits a través de la biblioteca 
  • Crear subgrups dins els grups de treball 
  • Disposar d'un espai públic on mostrar aquella activitat del grup que el professor estimi oportuna 
  • etc. 
Quant als inconvenients que presenta aquestes, tot i ser pocs, són aquests:
  • No té xat 
  • No es permet la comunicació entre els alumnes de forma directa 
  • No visualitza els usuaris en línea 
  • No es pot translladar la informació que es publiqui al mur als grups. 
Bàsicament el que hem fet durant aquest taller, ha estat crear un compte com a professorat i tot seguit crear un grup imaginari dels nostres alumnes. En el mur hem penjat tot el material fet a les anterior sessions, el vídeo, l'audio i les activitats d'educaplay tot posant una data al calendari per a la seva entrega.Cal dir que els alumnes han d'ingressar a la xarxa social mitjançant un codi, en aquest cas aquí us deixo el meu: hv69fy, o bé a través d'una URL.
Dins aquesta mateixa tasca, la segona part era fer-te un compte com a alumne i ingressar al grup creat per el professor per mitjà del codi citat.


Reflexió del material i de les possibilitats de les xarxes socials a l'educació primària

Penso que avui en dia les xarxes socials són una eina quotidiana a les nostres vides, no sols aquestes sinó moltes altres. Tanmateix introduïr aquestes a les aules, l'únic que aconseguirem serà motivar als infants, fent així feina de manera lúdica i divertida. No obstant, hem de tenir en compte que les xarxes socials no estan permeses a infants menors de 14 i tenint en compte que nosaltres treballam amb nins de primària, no hauriem de fer apologia sobre el seu ús. 

Per altre banda, penso que treballar-les de manera òptima i correcta, sempre baix el punt de vista d'un adult, en aquest cas el docent, sempre se'n poden aprofitar totes les avantatges que presenta, motivant a l'alumne i afavorint així el seu aprenentatge. Permeten donar autonomia als alumnes a l'hora de cercar informació, i desenvolupar aptituts i habilitats de socialització.A més fomenta el treball en equip i la idea de compartir, en general aprenen a aprendre d'una manera que ells els hi agrada.

El que no seria lògic és eliminar el contacte d'aquestes eines amb els alumnes, les quals estan tan integrades en la nostra societat actual i que provoquen un interès elevat als nostres infants. Així doncs, l'únic que hem de fer és fer-ne un bon ús, així com prevenir i alertar als nostres nins dels perills que poden comportar. 

Aquí us deixo l'enllaç de la pàgina: www.edmodo.com








No hay comentarios:

Publicar un comentario